Doe de quiz!

Weet jij hoe het zit?
Test jouw kennis!

Benieuwd naar het verhaal achter de antwoorden?

Kijk dan snel hieronder!

1) Waar komt jouw Tasty Green fruitplant vandaan?

C) Van een boomkwekerij – Jouw Tasty Green Fruitplant wordt met heel veel liefde gekweekt door de vakmannen- en vrouwen op de kwekerij van Perfect Garden

2) De grond in het potje wordt gemaakt van...

C) Bananen schillen en bladeren – Het klinkt raar, maar het afval uit jouw groene bak (GFT afval) wordt gebruikt om compost van te maken.
Dus jouw klokhuis, bananenschil, oude bloemen en snoeiafval uit de tuin zorgen voor de aarde die de kweker als grond voor de fruitplanten.

 

3) Wat krijgt jouw Tasty Green te drinken?

D) Regenwater – Meestal krijgen planten op een boomkwekerij water uit de sloot. Maar dat is niet zo goed voor het grondwaterniveau en de dieren en planten in de sloot en daaromheen.
Daarom gebruikt onze kweker regenwater om de Tasty Green fruitplant water te geven. In een heel groot bassin, bijna net zo groot als een zwembad, wordt het regenwater opgevangen.
Regenwater is ook heel goed: er zitten veel natuurlijke mineralen in die goed zijn voor de plant.

4) Wat krijgt jouw Tasty Green te eten?

A) Koeienpoep – Er lopen natuurlijk geen koeien rond op de kwekerij. Met hun dikke kont lopen ze vast al die plantjes om of gaan ze van de bladeren van de planten snoepen.
Nee. De poep van de koe wordt opgehaald bij de boer en daar maakt Pokon in hun fabriek weer voedingstabletten van. Deze tabletten zijn helemaal 100% organisch. Dus er zijn geen onnatuurlijke groeistoffen aan toegevoegd.

5) Na een paar maanden geef je jouw plant…

A) Lekker wat voeding – Na een paar maanden geef je jouw Tasty Green fruitplant na een paar maanden een extra zetje met groeien door hem 12 Pokon voedingstabletten te geven.
De plant krijgt daardoor extra energie die hij nodig heeft om vruchten te gaan maken.

6) Waar is de ELHO plantenpot van gemaakt?

B) 12 Lege plastic flessen wasmiddel – Echt? Alleen van flessen wasmiddel? Nee, dat niet. Maar als je 12 lege plastic flessen wasmiddel fijn zou malen tot kleine snippers dan heeft ELHO daaraan genoeg plastic om weer een nieuwe pot van te maken.

7) Op het terrein van ELHO vind je?

C) Een windmolen en 2 miljoen bijen – Op het terrein van ELHO staat een enorme windmolen. Die wind is de 100% natuurlijke energieleverancier van de fabriek.

In de achtertuin van de ELHO fabriek vliegen ook 2 miljoen bijen rond.
Niet dat die potten kunnen maken, ze zijn heel belangrijk voor de natuur. En dus ook voor ons.

8) Wie is een van de grootste vijanden van de fruitplant?

C) Een luis – Je zou zeggen jouw huisdier, maar nee! Het is de luis. De bladluis om precies te zijn. Dit ieniemienie groene beestje is gek van het sap van de fruitplant. Het zuigt alle goede sappen uit de bladeren van de plant die daardoor uiteindelijk dood gaat. En bladluizen leggen veel eitjes, dus je hebt er in no-time een heleboel, als je niet uitkijkt. Ze scheiden ook een soort vettige stof uit, waardoor bijvoorbeeld tuinmeubelen vettig gaan aanvoelen.

9) Wie bestuift de bloemetjes, zodat er vruchtjes ontstaan?

B) De bij – Een bij is gek op nectar. Deze zoetige vloeistof zit in bloemen. Bloemen maken dat expres ze te lokken, omdat ze weten dat bijen dat zo lekker vinden. Maar voordat een bij bij de nectar kan, moet hij met z’n billen wel langs het stuifmeel van de bloemen. Als een bij dan bij een andere bloem komt bevrucht hij die met het stuifmeel aan z’n achterlijf. Dat heet bevruchten. En zo ontstaan vruchten. Dus bijen zijn heel belangrijk! Op de kwekerij van Perfect Garden zoemen daarom veel bijen lekker hun rondjes door de kas op zoek naar nectar. En straks in jouw tuin of balkon komen er ook vast wat bijen buurten.

10) Wie of wat beschermd jouw fruitplant tegen vijanden?

D) Lieveheersbeestjes – Bladluis is dus een vijand van fruitplanten. Soms kopen mensen in een tuincentrum chemische bestrijdingsmiddelen om van die bladluis af te komen. Er zijn kwekers die dat ook gebruiken. De kwekers van Perfect Garden, die de Tasty Green fruitplanten kweken absoluut niet! Er is namelijk een heel goed middel tegen bladluis. Nou ja… Een middel? Een diertje!
Want wist je dat lieveheersbeestjes dol zijn op bladluis? Dus onze kwekers stuurt een legertje lieveheersbeestjes de kas in. Succes jongens! Eet smakelijk! Op die manier beschermen wij helemaal biologisch onze fruitplanten tegen de vijanden van de Tasty Green fruitplanten.